vanhemmuusmatka logo

Miten lääkkeetön ja lääkkeellinen kivunlievitys eroaa toisistaan?

10.03.23

Kivunlievitys synnytyksessä

Synnytyksen kivunlievityskeinot jaetaan karkeasti lääkkeettömiin ja lääkkeellisiin. Lääkkeettömien kivunlievityskeinojen teho perustuu rentoutumiseen ja kehon omien hyvänolon hormonien erityksen lisäämiseen. Rentoutuminen ja hyvä olo edistävät synnytystä. Lääkkeellisessä kivunlievityksessä kehoon viedään lääkeainetta, joka heikentää kipuimpulssin tuntemista kehossa. 

Kätilöinä me haluamme kannustaa lääkkeettömien kivunlievityskeinojen monipuoliseen käyttöön etenkin synnytyksen alkuvaiheessa. Mitä rentoutuneempi synnyttäjä on, sitä paremmin hänen kehonsa erittää synnytystä edistäviä hormoneja. Monen lääkkeettömän kivunlievityksen teho perustuukin juuri siihen, että menetelmän käyttö saa synnyttäjän rentoutumaan. Rentoutuneena synnyttäjä kykenee kuuntelemaan omaa kehoaan ja käsittelemään synnytyskipua entistä paremmin.

Valmistaudu jo raskausaikana

Tutustukaa kivunlievityksen vaihtoehtoihin jo raskausaikana ja ennen kaikkea avoimin mielin. Mitä paremmin olette tutustuneet etenkin lääkkeettömiin kivunlievityksiin ennen synnytystä, sitä paremmin osaatte hyödyntää niitä synnytyksen aikana. Esimerkiksi kosketukseen, liikkeeseen ja äänenkäyttöön perustuvia kivunlievitysmenetelmiä on syytä harjoitella etukäteen. Niiden avulla voidaan helpottaa myös mahdollisia raskaudenaikaisia kiputiloja. Kipuun ja kivunlievitykseen liittyviä kysymyksiä pohditaan myös neuvolakäynneillä. 

Lääkkeellinen kivunlievitys

Synnytyksen edetessä voi tuntua siltä, että et enää pärjää lempeämpien kivunlievityskeinojen kanssa. Tällaisissa tilanteissa voit pohtia turvautumista lääkkeellisiin kivunlievitysmenetelmiin. Kivunlievitysmenetelmiä voi myös yhdistellä. Vaikka synnytyksessä tulisi vaihe, jossa haluat siirtyä lääkkeellisiin keinoihin, voit monessa tapauksessa silti pitää lääkkeettömät keinot mukana. Näin voit tehostaa kivunlievitystä. Kaikkia lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä ei ole mahdollisia käyttää lääkkeellisten keinojen kanssa. Esimerkiksi selkäpuudutteet ovat este palata ammeeseen tulehdusriskin takia.

On hyvä muistaa, että lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät vaikuttavat synnytyksen kulkuun vähemmän kuin lääkkeelliset. Lääkkeettömien keinojen haitat ovat myös pienempiä kuin lääkkeellisten. Kannattaa siis aloittaa lääkkeettömistä ja siirtyä lääkkeellisiin vasta sitten, jos et enää koe pärjääväsi. Mikäli turvaudut voimakkaaseen kivunlievitykseen ennen lempeämpien keinojen käyttöä, et välttämättä saa lääkkeettömistä keinoista enää merkittävää hyötyä ja käytettävissä olevat kivunlievityskeinot vähenevät.

Yksilöllisyys

Jokainen synnyttäjä ja synnytys on yksilö. Kaikki keinot eivät välttämättä tunnu sinusta hyvältä tai toimi juuri sinulla. Myös saman synnyttäjän synnytykset voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Jos joku tuntui edellisessä synnytyksessä huonolta, se voi nyt tuntua hyvältä.

Aivan liian voimakkaan kivun kokeminen saattaa hidastaa synnytystä ja tuhlata äidin voimia. Vaikka haluaisit synnyttää ilman lääkkellistä kivunlievitystä, on hyvä omata perustiedot myös lääkkeellisistä kivunlievityskeinoista. Näin voit tehdä tietoisempia päätöksiä yhdessä kätilösi kanssa, mikäli tarvitset lääkkeellistä kivunlievitystä. Toisin sanoen, vaikka olisit alunperin ajatellut, ettet halua käyttää voimakkaampia kivunlievityskeinoja, varaudu siihen, että mielesi saattaa muuttua synnytyksen aikana. 

Mitä synnytystoivelistaan?

Ennen synnytystä kannattaa pohtia omaa suhtautumista kivunlievitykseen. Mitkä olisivat itsellesi mieluisimmat vaihtoehdot? Onko jotakin, mitä et mielelläsi kokeilisi? Muista, että on täysin sallittua muuttaa toiveitaan ja ajatuksiaan myös synnytyksen aikana. Avoin ja ennakkoluuloton asenne edesauttaa kokeilemaan erilaisia keinoja, jotta löydät sillä hetkellä parhaiten toimivat menetelmät. 

Kirjoita kivunlievitystoiveesi synnytystoivelistaan. Synnytystoivelista on hyvä tapa ottaa toiveesi kivunlievitykseen liittyen puheeksi jo sairaalaan saapuessa.

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Lataa itsellesi Vanhemmuusmatkan ilmainen synnytystoivelistapohja alta:



 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram