vanhemmuusmatka logo

Mitä tehdä, kun imetys sattuu?

18.05.23

Tehdään heti yksi asia selväksi: ensipäivien jälkeen imetyksen ei kuulu sattua. Imetyskipuun on monia syitä, jotka on aina selvitettävä. 

Ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen imetys voi sattua, sillä rinnanpäät eivät ole tottuneet vauvan kovaan imuun. Ensiviikkoina imetys voi sattua vauvan tarttuessa rintaan, mutta kivun tulisi loppua ensimmäisen 10 sekunnin aikana. Imetyksen ensipäivinä kannattaa huolehtia rinnanpäistä esimerkiksi lanoliinivoiteella. Lanoliinia ei tarvitse pestä pois imetysten välillä. Lanoliinia löydät apteekeista, lastentarvikeliikkeistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. 

Huono imuote on yleisimpiä syitä imetyskivulle. Vastasyntyneen imuote pitää tarkistaa jo sairaalassa. Pyydä apua imuotteen tarkistamiseen ja korjaamiseen. Imuotetta voi näyttää myöhemmin myös neuvolassa tai imetyspoliklinikalla. Imetysasennon korjaaminen auttaa usein vauvan imuotteeseen ja sitä kautta imetyskipuun.

Jos imuotteen ja imetysasennon korjaaminen ei poista imetyskipua, käänny neuvolan puoleen. Jos neuvolan terveydenhoitajan osaaminen ei riitä, teillä on oikeus päästä imetyspoliklinikalle. Myös yksityisillä kätilöillä, terveydenhoitajilla ja imetysohjaajilla on valtava osaaminen, jolla ratkoa imetyshaasteita. Tukea on siis saatavilla, eikä imetystä tarvitse lopettaa imetyskivun vuoksi.

  

Pääset alkuun imetyskivun ratkomisen kanssa seuraavien materiaalien avulla: 

 

Hyvän imuotteen merkit olemme koonneet tähän videoon:

 

Hyvän imetysasennon kriteerit kannattaa tarkistaa tältä videolta:

 

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Lataa tästä kätevä muistilista, jonka avulla tarkistaa imuote ja imetysasento imetyksen aikana.

Lisää imetyskivusta voit lukea Imetyksen tuki ry:n Miksi imetys sattuu? -artikkelista.

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram