vanhemmuusmatka logo

Mitä imetyksen aikana ei saa syödä?

20.07.23

Imettävän äidin on tärkeää syödä tarpeeksi ja monipuolisesti, sekä juoda riittävästi. Lapsen allergiariskin takia ei ole tarpeen vältellä mitään ruoka-aineita. Lisäksi olisi tärkeää muistaa yleiset ohjeet ruoan käsittelystä. Näitä ovat esimerkiksi kasvisten huolellinen huuhtelu, ruoan kuumentaminen höyryävän kuumaksi, sekä käsien ja välineiden pesu raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Eikä stressiä, kyse on aivan perusjutuista! 

Imetysaikana vältettäviä ruoka-aineita on muutamia: 

  • alkoholi
  • energiajuomat
  • kaloista hauki elohopeapitoisuuden vuoksi (muut kalat jopa suositeltavia)
  • korvasieni
  • merilevävalmisteet
  • kasviperäiset ravintolisät vain ammattilaisen ohjeen mukaan
  • yrttijuomat
  • öljykasvien siemenet
  • Maksaruokia voi syödä pari kertaa kuussa. 
  • Kofeiinia päivän aikana maksimissaan 200 mg, eli noin kaksi kahvikupillista normaalia kahvia tai 1 dl espressoa. Kofeiinia saattaa olla myös tuotteeseen, kuten purukumiin lisättynä. 

Edellämainittujen ruoka-aineiden välttämisen vastapainona on yhtä tärkeää huolehtia siitä, että imettävä äiti saa riittävästi ravintoa. Rintamaidon tuottaminen nimittäin kuluttaa noin 500 kcal päivässä. Eli imetys lisää äidin energiantarvetta entisestään. Kun ruokavalio pysyy monipuolisena, äiti syö riittävän usein ja riittävän paljon, imetys ei kuluta äidin omia ravintovarantoja. 

Riittävän ravinnon avulla äiti myös voi ja jaksaa paremmin, mikä edistää koko perheen hyvinvointia. Jos monipuolisen ruokavalion ylläpitäminen tuntuu teistä hankalalta, pyytäkää apua neuvolasta. Ruokavaliota ja säännöllistä ruokarytmiä voi opetella pienin askelin. Koko pakkaa ei tarvitse heittää ympäri kerrasta keskellä muutenkin uudenlaista vauva-arkea. Hyvillä ruokailutottumuksilla on suuri merkitys myös sen osalta, miten lapsesi suhtautuu aikanaan ruokailuun ja ruoan merkitykseen.

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Lisätietoa imetyksen aikaisesta ravinnosta: 

Linkki: Ruokavirasto, Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet

Käytännönläheisiä vinkkejä ruokavalion koostamiseen: 

Linkki: Neuvokas Perhe, Imettävän äidin ruokavalio

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram