vanhemmuusmatka logo

Milloin lopettaa imetys?

15.06.23

Oikea ajankohta imetyksen loppumiselle voi lähteä joko äidistä tai vauvasta. Rintalakko tai rintaraivarit eivät tarkoita pakkoa lopettaa imetys, vaan ongelmat voivat olla ratkaistavissa. Myöskään yöimetysten lopettaminen, äidin paluu töihin tai päiväkodin aloitus eivät ole automaattisia syitä imetyksen loppumiselle. Joskus imetys joudutaan lopettamaan perheestä riippumattomista syistä, kuten äidin lääkityksen vuoksi. Mikäli joudut aloittamaan jonkin lääkityksen imetysaikana, muista kysyä saako sen kanssa imettää. 

Aina imetys ei onnistu toiveiden mukaan, vaikka olisitte tehneet sen eteen kaiken mahdollisen ja mahdottomankin. Imetys ja hyvä vanhemmuus eivät kuitenkaan ole sama asia. Jokainen pisara äidinmaitoa, jonka vauvasi on saanut, on hänen kehitykselleen tärkeä. Suurin osa imetyksen hyödyistä voidaan saavuttaa myös osittaisimetyksellä. Ulkopuoliset tekijät (kuten kova stressi tai tukiverkoston puute) voivat vaikuttaa imetyksen onnistumiseen. Elämässä voi sattua yhtä sun toista ja niissä tilanteissa voimme vain tehdä sillä hetkellä parhaamme.

Vaikka imetys ei jostain syystä jatkuisikaan, vauva nauttii edelleen läheisyydestä ja ihokontaktista. Pidä vauvaa siis yhä lähelläsi. Syömishetket ovat edelleen yhteistä aikaanne, vaikka ruokinta ei tapahtuisikaan rinnasta. Vauva nauttii edelleen myös ihokontaktista. Vaikka imetys ei jatkuisikaan, voit silti nautiskella hetkistä vauvan kanssa iho ihoa vasten. Ihollasi vauva kokee olevansa turvassa ja tutustuu sinuun entistä paremmin. 

Imetyksen loppuminen aiheuttaa usein imetyspettymyksen. Sen käsitteleminen on erittäin tärkeää äidin ja koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Äiti voi kokea epäonnistuneensa ja olla pettynyt omaan kehoonsa. Osa äideistä kokee voimakkaita pettymyksen tunteita myös lähipiiriä tai neuvolaa kohtaan, ellei saa heiltä riittävää tukea. Parhaiten imetyspettymyksen kokenutta äitiä ymmärtää toinen samassa tilanteessa ollut äiti. 

Imetyspettymyksen käsittely voi kestää jopa vuosia. Kun imetyspettymystä käsittelee riittävästi, loputtomalta tuntuva suru voi kuitenkin kääntyä jopa ylpeydeksi. Ylpeydeksi siitä, että perhe jaksoi taistella imetyksen eteen ja tarjota lapselleen rintamaitoa niin kauan, kuin se olosuhteiden ja voimavarojen myötä oli mahdollista. Keskeisintä on muistaa, että äitiys on valtavasti muutakin, kuin pelkkää äidinmaitoa. 

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Lisätietoa imetyksen lopettamisesta: 

Linkki: Imetyksen tuki ry, Imetyksen lopettaminen

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram