vanhemmuusmatka logo

Kysymyksiä imetyksestä

24.07.23

Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä imetyksestä - ja ennen kaikkea vastaukset niihin.

Mihin asti suositellaan imetystä?

Täysimetystä suositellaan Suomessa 4-6 kuukauden ikään asti. Sen jälkeen maidon tulisi olla pääasiallinen ravinto vuoden ikään asti. WHO eli maailman terveysjärjestö suosittaa imettämään kahden vuoden ikään asti. Täysimetys tarkoittaa sitä, että vauva saa pelkästään äidinmaitoa, D-vitamiinia ja ne lääkkeet, joita vauva mahdollisesti tarvitsee. Jos vauva saa pelkästään pumpattua äidinmaitoa, hän on yhtä lailla täysimetetty.

Minkä ikäiseksi pitää imettää?

Imetys on aina äidin ja perheen oma valinta. Edellisessä kysymyksessä kävimme läpi imetyssuositukset, mutta jokainen tekee oman perheensä kohdalla yksilöllisen valinnan. Jokainen imetetty päivä on hyödyksi lapsen kehitykselle. Suurin osa imetyksen hyödyistä saavutetaan myös osittaisimetyksellä, eli imetys ei ole missään tapauksessa hyödytöntä, vaikka vauva saisi myös korvikemaitoa. 

Kauanko imettää yhtä rintaa?

Anna vauvan syödä yhtä rintaa, kunnes hän lopettaa itse. Voit kokeilla tarjota vielä toista rintaa. Jos vauva on väsynyt eikä jaksa syödä, voit vaihtaa rintaa useammin yhden imetyskerran aikana. Jos maitomäärien nostamiselle on tarvetta, vaihda rintaa aina kun vauva nielee enää harvoin tai hän alkaa torkahtaa. Toiset vauvat imevät aina molemmat rinnat per imetyskerta, toisille riittää yksi kerrallaan ensiviikoista lähtien. 

Mistä tiedän, että vauvalla on nälkä?

Itku on vauvan viimeinen merkki nälästä. Ennen itkua vauva näyttää muita merkkejä nälästään - näitä kutsutaan nälkämerkeiksi. Katso alta video nälkämerkeistä ja opettele tunnistamaan ne omalta vauvaltasi:

 

 

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Muut yleisimmät kysymykset imetyksestä ansaitsivat omat tekstinsä. Lue ne alla olevista linkeistä:

 

Mitä imetyksen aikana ei saa syödä?

Milloin lopettaa imetys?

Mitä tehdä, kun imetys sattuu?

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram