vanhemmuusmatka logo

Käsitelkää synnytyskokemus yhdessä

10.03.23

Synnytyskokemus

Oman lapsen syntymä on mullistava hetki. Synnytyskokemuksen käsittely on yksi tärkeimmistä asioista matkalla tasapainoiseen ja itsevarmaan vanhemmuuteen. Jos synnytyksessä tapahtuneet asiat yrittää sulkea mielestään käsittelemättä niitä, ne tulevat varmasti vastaan myöhemmin elämässä. Yleensä viimeistään seuraava raskaus ja sitä myötä lähestyvä uusi synnytys nostavat vanhat kokemukset pintaan. 

Hyvä synnytyskokemus on parhaimmillaan aivan mahtava, eikä perhe koskaan vaihtaisi sitä pois. Huono synnytyskokemus voi kuitenkin jättää vanhempiin syvät arvet, joiden parantamiseen tarvitaan aikaa sekä toistuvaa keskustelua. Traumaattinen synnytyskokemus voi kuitenkin muuttua neutraaliksi, mikäli sen käsittelee kunnolla. 

Synnytyskokemuksen käsittely

Keskustelkaa synnytyksestä yhdessä jo pian synnytyksen jälkeen, sekä sitä seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Tukihenkilön on ollut helpompi luoda synnytyksestä kokonaiskuva, kun hän katsoo sitä askeleen kauempaa. Synnyttäjä on kokenut niin vahvoja kehollisia tunteita, että selkeä ajattelu ja yksityiskohtien painaminen mieleen ei ole välttämättä ollut mahdollista. 

Synnyttäjän mieli saattaa myös muistaa asiat aivan eri tavalla, kuin ne todellisuudessa ovat menneet. Silloin isä tai tukihenkilö voi auttaa oikomaan väärinkäsityksiä. Äiti saattaa esimerkiksi kuvitella huutaneensa läpi ponnistusvaiheen. Todellisuudessa hän ei ole välttämättä päästänyt pihaustakaan, vaan on keskittynyt ponnistamaan. Mieli muistaa huutaneensa, mutta niin ei todellisuudessa ole tapahtunut. Ja sehän on vain inhimillistä!

Traumaattinen synnytys

Jos keskustelu läheisten ja neuvolan kanssa ei tuo riittävää helpotusta, sairaaloissa on juuri tähän tarkoitukseen luotuja synnytyspelkopoliklinikoita. Niiden vastaanotolla pääsette keskustelemaan synnytyksestä kokeneen, empaattisen ja lisäkoulutusta saaneen kätilön kanssa. Jokainen vanhempi on nimittäin ansainnut voimaannuttavan synnytyskokemuksen, jonka pohjalle ryhtyä rakentamaan omannäköistä vanhemmuuttaan.

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram