vanhemmuusmatka logo

Jälkivuoto

27.04.23

Mikä on jälkivuoto?

Kun vauva on syntynyt, istukka jää tarpeettomaksi. Kun istukka irtoaa kohdun sisäpinnalta, kohtuun jää istukan kokoinen vuotava haavapinta. Tämä haavapinta sulkeutuu hiljalleen, kun kohtu supistuu ja palautuu raskautta edeltäneeseen kokoon. Haavapinnasta tihkuva veri vuotaa jälkivuotona emättimen kautta. 

Sairaalassa jälkivuotoa seurataan joko kysymällä tai pyytämällä näyttämään sidettä. Nolostelu on turhaa, ammattilaiset ovat tottuneet näkemään jälkivuotoa. Kätilö myös painaa kohtua vatsan päältä, jotta kohtuun mahdollisesti kerääntynyt veri puristuu ulos. Painaminen tapahtuu yleensä selinmakuulla polvet koukussa. Painaminen saattaa aiheuttaa ohimenevää kipua, mutta on vuotoriskin kannalta todella tärkeää. 

Kauanko jälkivuoto kestää?

Jälkivuoto kestää yleensä 3–6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Aluksi vuoto on tuoretta verta. Ajan myötä se muuttuu rusehtavaksi. Varsinkin ensipäivinä synnytyksen jälkeen on normaalia, että varsinkin pitkän makuulla olon jälkeen vuotoa holahtaa kerralla enemmänkin. Vuodon pääsuunta tulisi kuitenkin olla rauhoittumaan päin.

Jälkivuodon aikana ei saa tulehdusriskin vuoksi käyttää tamponeja eikä kuukuppia. Side tulee vaihtaa useasti päivässä. Sairaalassa siteet ovat suuria, melkein kuin vaippoja. Ensimmäisinä päivinä vuoto voikin olla merkittävästi runsaampaa kuin kuukautisvuoto. Kotona pitäisi kuitenkin riittää tavallinen kuukautisside. 

Mistä tietää, onko kohtutulehdus?

Jos synnytyksen jälkeisinä viikkoina nousee kuume, tulee alavatsakipua, runsasta verenvuotoa, pahanhajuista vuotoa tai isoja verihyytymiä, ota yhteyttä neuvolaan tai synnytyssairaalaan. Kyseessä voi olla kohtutulehdus, joka täytyy hoitaa antibiootein. 

Tulehduksen ennaltaehkäisy

Jälkivuodon aikana ei tulehdusriskin vuoksi suositella uimista tai kylpyä. Saunoa voi oman vointinsa mukaan. Yhdyntä jälkivuodon aikana ei ole kiellettyä, mikäli koette olevanne siihen valmiita. Käyttäkää kuitenkin kondomia tulehdusriskin vuoksi. Ja muistakaa, että nautinnollista seksiä voi harrastaa myös ilman yhdyntää. 

Tulehduksen ehkäisemiseksi alapäätä pitää huuhdella vessakäynneillä. Käsisuihkulla suihkuttaminen pissatessa voi myös helpottaa mahdollista kipua ja kirvelyä. Vessassa käyminen saattaa tuntua epämiellyttävältä jopa muutama viikko synnytyksen jälkeen ennen kuin iho ja limakalvot paranevat kunnolla. Ihoöljyn käyttäminen suojaa ihoa ja nopeuttaa sen uusiutumista. 

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram