vanhemmuusmatka logo

Jälkisupistukset

10.03.23

Mitkä jälkisupistukset?

Kohtu on synnytyksen jälkeen vielä kookas. Sen yläosa voi olla navan yläpuolella. Vatsa ei siis synnytyksen jälkeen näytä heti samalta kuin ennen raskautta, vaikka some meille sellaista mielikuvaa tarjoileekin. Kohtu palautuu raskautta edeltäneeseen kokoluokkaan noin kahdessa viikossa. 

Sairaalassa hoitohenkilökunta seuraa kohdun supistumista päivittäin painamalla kädellä vatsan päältä. Ensipäivinä kohtu tuntuu selkeästi vatsan läpi. Painaminen tuntuu epämiellyttävältä, mutta on vuotoriskiä ajatellen tärkeää. Painaminen tapahtuu yleensä selinmakuulla polvet koukussa.

Miltä jälkisupistukset tuntuu?

Kohtu on lihas, joka pienenee supistelemalla. Jälkisupistuksia on myös sektion jälkeen. Ne tuntuvat yleensä erityisesti imetyksen aikana, sillä vauvan imiessä erittyy oksitosiinihormonia, joka supistaa kohtua. Jälkisupistus saattaa tuntua vain pienenä aaltoilevana kipuna tai jopa samanlaisena, voimakkaana kipuna kuin synnytyksen alkuvaiheen supistuksetkin. Nyrkkisääntönä on, että mitä useampi synnytys on takana, sitä voimakkaampia jälkisupistukset ovat. Ensisynnyttäjien jälkisupistukset ovat siis yleensä lievempiä tai äiti ei huomaa niitä lähes ollenkaan. 

Kovat jälkisupistukset

Kovat jälkisupistukset tuntuvat inhottavilta. Jälkisupistuskipua lievittää:

  • lämpöpussi alavatsalla ja selässä
  • erilaiset mielikuvaharjoitteet
  • lämmin suihku
  • TENS-laite
  • kipulääkkeet paracetamoli ja ibuprofeeni.

Sairaalassa ollessa saat lämpöpussit ja kipulääkkeet sieltä. Synnytyksen jälkeen on turvallista käyttää myös ibuprofeenia, jos se sinulle muutenkin sopii.

Jälkisupistukset kestävät yleensä korkeintaan muutaman päivän. Vaikka ne tuntuvat ärsyttäviltä, niidenkin tehtävä on tärkeä: kohdun on palauduttava normaaliin kokoonsa, jotta äidin keho voi toipua synnytyksestä.

-Elsa ja Riikka, Vanhemmuusmatkan kätilöt

 

Tervetuloa Suomen kattavimpaan perhe- ja synnytysvalmennukseen verkossa!

Saat käyttöösi kahden kätilön osaamisen, tiedon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka keskellä yötä vauvan huutaessa. Vanhemmuusmatka on perheesi matkaopas vanhemmuuteen.

Tutustu lisää: vanhemmuusmatka.fi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram